Η πανδημία, η κλιματική κρίση και οι ένοπλες συγκρούσεις δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα, αυξάνοντας σε «ανησυχητικά» επίπεδα το ποσοστό των ανθρώπων που υποσιτίζονται , σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Μέσα στους επόμενους μήνες προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού ο σοβαρός υποσιτισμός οξείας μορφής θα αυξηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες του πλανήτη.
Οικογένειες ολόκληρες στην Υεμένη και το νότιο Σουδάν βρίσκονται ήδη στο έλεος της πείνας, σύμφωνα με έκθεση για τα «κόκκινα σημεία» του υποσιτισμού που δημοσιεύουν από κοινού ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP).
Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με στοιχεία της Ολοκληρωμένης Φάσης Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας, επίσης γνωστή ως κλίμακα IPC, βιώνουν ακραία πείνα. Με άλλα λόγια βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τη λιμοκτονία.
Ο υποσιτισμός οφείλεται σε συγκρούσεις, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πλέον στην πανδημία του κορονοϊού, σε ορισμένα μέρη μάλιστα επιδεινώνεται δραματικά από τα καταστροφικά σμήνη με ακρίδες που καταστρέφουν καλλιέργειες.
«Το μέγεθος της τραγωδίας είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO, Qu Dongyu. «Είναι καθήκον όλων μας να δράσουμε τώρα και να δράσουμε γρήγορα για να σώσουμε ζωές, να διαφυλάξουμε τα προς το ζην και να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης».
Η Βόρεια Νιγηρία, η Υεμένη και το Νότιο Σουδάν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μέρη που αντιμετωπίζουν «καταστροφικά» επίπεδα οξείας πείνας. Τα περισσότερα από τα «κόκκινα σημεία» της έκθεσης εντοπίζονται στην Αφρική, αρκετά όμως βρίσκονται σε άλλες περιοχές, από το Αφγανιστάν στην Ασία, τη Συρία και τον Λίβανο στη Μέση Ανατολή μέχρι την Αϊτή στην Καραϊβική.
Τρία πράγματα χρειάζονται σύμφωνα με τους ειδικούς για να σταματήσουν «εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα»: διακοπή των συγκρούσεων, αύξηση της πρόσβασης σε ευάλωτες κοινότητες και ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας.